Spieszmy się jeść ser Camembert

Ser Camembert – przepyszny miąższ w pleśniowej skórce – kto go nie lubi? W Projekt Karma wykorzystujemy go przede wszystkim jako składnik sałatek. Grillowany, z konfiturą, w towarzystwie orzechów, owoców – zachwyca w każdej odsłonie.

Historia sera Camembert

W historii sera Camembert istotnych jest kilka dat i kobieta:

1791 r.: we wsi Camembert na farmie ukrywał się ksiądz Charles-Jean Bonvoust, który wiedział jak produkowało się ser brie i przekazał tę recepturę  mleczarce Marie Harel. Ta zmodyfikowała proces produkcji dodając w jej trakcie bakterie pleśni. W ten sposób powstał pierwszy camembert.

1863 r. – ser Camembert zaserwowano Napoleonowi, którego ser ów zachwycił do tego stopnia, że zażyczył sobie jego dostaw do pałacu Tuileries.

1890 r. – Camembert zaczęto pakować w charakterystyczne drewniane pudełeczka, dzięki którym ser mógł podróżować na dalekich dystansach i podbijać świat.

We Francji prawo do używania nazwy Camembert jest ściśle reglamentowane i ma je tylko kilkuset wytwórców z departamentu Orne. Poddawani są oni szczegółowej kontroli jakości, w ramach systemu apelacyjnego (AOC – Appelation d’origine contrôlée). W 1992 roku zostaje on zastąpiony przez unijną apelację Appellation d’origine protégée (AOP), czyli chronioną nazwę pochodzenia. Jedynie sery posiadające taką apelację są produkowane zgodnie z tradycyjnymi recepturami z surowego mleka.

2007 r. –  czyli “wojna serów” we Francji. Jedni z największych producentów wyrobów mlecznych wystąpili do francuskiego sądu z prośbą o pozwolenia na produkcję sera z mleka pasteryzowanego, zamiast niepasteryzowanego. Sąd rozstrzygnął spór na korzyść dużych producentów.

Oryginalny Camembert jest produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego. Krowa powinna być karmiona specjalną dietą i pochodzić z Normandii, a tłuszcz powinien stanowić minimum 38% zawartości sera.

2021 r. – nawet Camembert opatrzony etykietą AOP będzie mógł być produkowany z mleka pasteryzowanego. Zatem ze skosztowaniem oryginalnego sera camembert trzeba się spieszyć, a dotarcie do niego nie jest proste. Dla ułatwienia podajemy trzech najbardziej znanych producentów autentycznego sera Camembert. Są to: La Ferme du Champsecret, Domaine de Saint Loup oraz Fromagerie Durand.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *