Dieta wegańska, czyli radykalny wegetarianizm, zakłada wykluczenie z jadłospisu mięsa, ryb, oraz wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego.
Układając menu oraz gotując dla wegan musimy znaleźć zamienniki nie tylko dla mięsa i ryb, ale również dla produktów mniej oczywistych, jak np. jajka, żelatyna, drożdże, a nawet miód.
Weganizm
Weganizm to styl życia – jedną z jego cech jest stosowanie diety wegańskiej. Przy czym weganie eliminują z diety nie tylko mięso, ale również wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, których wytwarzanie wiąże się z eksploatacją zwierząt. I tu uwaga: sprowadzanie zwierząt wyłącznie do ssaków jest błędem. Zwierzęta definiujemy bowiem jako wielokomórkowe organizmy cudzożywne, czyli zdecydowanie szerzej. W konsekwencji dieta wegańska wyklucza użycie w niej produktów pochodzenia zwierzęcego w ujęciu definicyjnym (czyli szerokim). Czy zatem gotowanie dla wegan jest wyzwaniem?
Czy weganie to wyzwanie?
Zdecydowanie tak. Dieta wegańska, mimo licznych wykluczeń powinna być jednocześnie dietą wartościową i pożywną, urozmaiconą i smaczną. To nie jest proste.
Czym zastąpić:
- mięso
Białko zwierzęce w diecie wegańskiej zastępujemy gotowanymi roślinami strączkowymi (soczewica, groch, fasola). Poza tym stałym elementem diety wegańskiej będzie tofu i tempeh.
- nabiał
Jako zamiennik nabiału możemy stosować całą gamę dostępnych produktów wyłącznie roślinnych: sery, śmietany, mleka. Można oczywiście pokusić się o samodzielne przygotowanie wegańskiej śmietany, czy też sera.
- miód, drożdże, żelatyna, masło
Przy komponowaniu menu dla wegan trzeba zachować szczególną czujność. Oprócz bowiem oczywistych obostrzeń należy uważać na mniej oczywiste wykluczenia.
Wśród nich jest np. miód. Z uwagi na konsystencję w naszej diecie przygotowywanej dla wegan zastępujemy go najczęściej syropem z agawy.
Roślinną alternatywą dla żelatyny jest agar. Zamiast drożdży – płatki drożdżowe z suszonych drożdży nieaktywnych. Zamiast masła w wersji do smażenia – oliwa z oliwek, olej lniany, rzepakowy sojowy. Z kolei funkcję masła na kanapce spełni świetnie zblendowane awokado.
W diecie wegańskiej nie wystąpią również sosy np. rybny, czy ostrygowy. Smak potraw wzmacniamy aromatycznymi przyprawami i świeżymi ziołami.
- jajka
Zamiennik jajek zależy od dania, w jakim chcemy go użyć.
Funkcję zagęszczającą jajka spełnią nasiona chia lub siemię lniane w połączeniu z wodą. Taka roślinna alternatywa sprawdzi się np. przy przygotowaniu ciasta naleśnikowego.
Jesteś weganinem, a zamarzył ci się omlet lub beza? Wykorzystaj aquafabę, czyli wodę po ciecierzycy w puszcze.
Z kolei kremową konsystencję jajka zastąpi zblendowane awocado, banan, ale również puree z dyni lub marchewki. Tych zamienników używamy najczęściej do przygotowania brownie, muffin oraz chleba.
Jeśli jajecznica – to tylko z tofu: rozgniatamy, dodajemy kurkumę, odrobinę soli plus ulubione składniki i smażymy tak, jak jajka.
Rolę spulchniającą i nadającą puszystości wypiekom z powodzeniem przejmie soda oczyszczona w połączeniu z octem jabłkowym lub skrobia kukurydziana i ziemniaczana.
Podsumowując: weganie to wyzwanie, ale w Projekt Karma lubimy takie wyzwania. Gotujemy więc z powodzeniem wg nawet najbardziej restrykcyjnych wytycznych, a nasze menu jest zróżnicowane i smaczne. Stąd do wypróbowania naszej diety zapraszamy wszystkich zainteresowanych i gastronomicznie zaniedbanych wegan. Zobacz przykładowe wegańskie menu.