Rabarbar

Wiosna,  zatem sezon na rabarbar! A rabarbar potrafi zaskoczyć. Po pierwsze – to warzywo, nie owoc. Po drugie najzdrowszy jest upieczony. Po trzecie – lubi gdy mu zimno. Kilka Słów na temat tego, Dlaczego warto jeść rabarbar, jaki rabarbar wybrać oraz kulinarne inspiracje z rabarbarem w roli głównej. Rabarbar to wczesnowiosenne warzywo, choć smakuje jak …

Rabarbar Więcej informacji »

Zdrowa dieta

Zdrowa dieta, jeść zdrowo – co to właściwie znaczy? Setki definicji , ale czy w sposób wyczerpujący odpowiadają na postawione pytanie? Jedzenie to kalorie. Jedzenie to energia. Nasza codzienna dieta powinna być różnorodna i dostarczać nam wszystkie niezbędne składniki pokarmowe w sposób zbilansowany. Temu racjonalnemu założeniu towarzyszą tysiące „pseudo-prawd”: nie jedz po 18, śniadania wyłącznie …

Zdrowa dieta Więcej informacji »

W poszukiwaniu kulinarnych inspiracji – Ryż

W poszukiwaniu kulinarnych inspiracji – Ryż Szukając inspiracji dla naszych dań sięgamy po wszystko. Znajdujemy je w miejscach, ludziach, książkach, rozmowach. Bardzo dużo w tym zakresie zależy od nas. Od interpretowania tego co dostajemy, co nas spotyka, jak przepracujemy w sobie pełen pakiet doznań zmysłowych, który otrzymujemy każdego dnia. Zaczniemy klasycznie – od miejsca – …

W poszukiwaniu kulinarnych inspiracji – Ryż Więcej informacji »

Deficyt kaloryczny

Deficyt kaloryczny Czym jest deficyt kaloryczny? Jakie parametry bierzemy pod uwagę określając tzw. PPM (podstawowa przemiana materii)? Jaki deficyt należy utrzymywać żeby zdrowo chudnąć? Jestem na diecie i nie chudnę – dlaczego? Deficyt kaloryczny, czyli ujemny bilans kaloryczny – stan, w którym spalamy więcej kalorii niż ich dostarczamy (popyt przerasta podaż) i który musimy utrzymywać …

Deficyt kaloryczny Więcej informacji »

Jedzenie jako nośnik emocji

Wyrażanie najprostszych emocji dla wielu z nas jest problemem. Nie potrafimy tego zrobić w sposób szczery i otwarty. Tak pewnie działają mechanizmy samoobronne. To zrozumiałe, ale utrudnia życie. Może inaczej – niepotrzebnie je komplikuje. Czy wspólne jedzenie i gotowanie może nam to ułatwić?  Czy jedzenie może być nośnikiem emocji? Nie odżywiamy – karmimy. Jest w …

Jedzenie jako nośnik emocji Więcej informacji »

Projekt Karma: Smak – Jakość – Styl Życia

Smak Jedzenie to przyjemność. Aż i tylko tyle. Nie katuj się nim, ale również nie wynagradzaj. Świadome podejście do tego, co jesz nie jest równoznaczne z wiecznym siebie umęczaniem. Korzystając z cateringu od Projekt Karma zdasz sobie sprawę, że zdrowe  jedzenie może być smaczne, a dieta to przyjemność. Jedzenie musi mieć kalorie, a ty musisz …

Projekt Karma: Smak – Jakość – Styl Życia Więcej informacji »